Tersine mühendislik; daha önce üretilmiş ve tekrar üretilmesi için veya değişklikler yapabilmemiz elimizde CAD datası bulunmayan parçaları, kalıpları sayısallaştırma sistemleri kullanılarak CAD datasının oluşturulmasıdır,
 
 Tersine mühendislik yoluyla bir parçanın datasını elde edebilmek için; öncelikle parçaya ait mesh datasının elde edilmesi gerekmektedir. 3D OPTİK TARAMA, 3D LAZER TARAMA veya XRAY CT TARAMA cihazlarıyla CAD datasını oluşturmak istediğimiz parçanın mesh datasını elde edebiliriz. Elde edilen mesh data üzerinden iki metod ile CAD data oluşturulabilir;
 
 Birinci metod; TERSİNE MÜHENDİSLİK yazılımları kullanılarak kesitler ve taslaklar yardımıyla, katı ve yüzey komutlarını kullanarak CAD modeli oluşturabiliriz.
 
 İkinci metod ise; CAD datasını elde etmek istediğimiz bazı modeller desen içeriyor olabilir. Desenleri kurallı bir CAD yazılımında kesitler ve taslaklar yardımı ile oluşturmak uzun sürebilir veya oluşturamayacağımız durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda  Hızlı Yüzey (AutoSurface) ile kolayca CAD data oluşturulabilir. Hızlı Yüzey (AutoSurface) işlemini müşterinin hızlı ve ucuz olmasını istediği parçalarda da kullanabiliriz.
 
 Her iki metod ile CAD datayı elde edebiliriz, aralarındaki fark ise birinde TERSİNE MÜHENDİSLİK yazılımında kurallı ve kontrolü elimizde olan bir CAD data olması. Diğerinde ise TERSİNE MÜHENDİSLİK yazılımının algoritmasına göre CAD datasının ortaya çıkmasıdır.
 
 
Tersine Mühendislik ihtiyaç olduğu durumlar aşağıdaki gibidir;
 1- CNC teknolojisi öncesinde üretilmiş imalat için gerekli CAD Datasına ihtiyacımız olduğunda,
2- Kırılan, deforme olmuş veya aşınmış parçaların kalıpların tekrardan üretilmesi istenildiğinde,
3- Dataların arşivlenmesinde,
4- Rakip ürünlerin kendi ürünlerimiz ile karşılaştırılmasında,
5- Tarihi eserlerin kopyalarının elde edilmesi istenildiğinde,
6- Endüstriyel tasarımı yapılan parçaların CAD datasına ihtiyaç duyulduğunda,
 7- Alıştırma yüzeyleri yapılmış kalıpların modellenmesinde.